lunes, 23 de abril de 2007

Dia de llibres i roses (I). El Dia del Llibre

El dia 7 d'octubre de 1926 va ser el primer cop que es va celebrar el Dia del Llibre en commemoració al dia de naixement de Miguel de Cervantes. L'objectiu de la celebració era enaltir i difondre el llibre i la lectura amb la promoció de la seva venda al carrer, i oferint protecció econòmica i oficial a la creació de biblioteques populars.

L'any 1930 i després d'una forta polèmica es va acordar canviar la data de la celebració pel dia 23 d'abril, dia de la mort de Cervantes, considerant que afavoria més els actes al carrer que no pas el mes d'octubre. És llavors quan s'aprecien les diferències entre la celebració que es realitzava a Madrid i la que es realitzava a Barcelona. A la capital d'Espanya la festa es centrava més en els actes solemnes i acadèmics mentre que a Barcelona tenia un caire més popular. L'edició de 1930 va ser especialmente exitosa amb la venda de més de 50.000 exemplars de llibres. El canvi de data a Barcelona va ser tot un encert mentre que a Madrid i a la resta de poblacions fora de l'àmbit català no va quatllar.

L'esclat de la Guerra Civil va ser molt perjudicial per a la celebració del Dia del Llibre degut a la falta de matèries primeres com paper que afectaren la producció editorial. Un cop el règim franquista es va imposar a la República, la censura imposà l'absència de llibres en català, que no es tornaren a vendre fins la dècada dels 50.

Des de llavors el ressorgiment de la festa va ser progressiu i diferents institucions com el Gremi de Llibreters i Editors i l'Instituto Nacional del Libro Español van potenciar que no desaparegués i el 1951 van crear la Fira de Llibre d'Ocasió Antic i Modern que des de llavors s'ocupa de vendre els llibres antics deixant només les novetats editorials per al Dia del Llibre.


[Informació extreta del web del Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya]

1 comentario:

bravecoast dijo...

que curioso no conocia esto que nos explicas. la verdad no me extraña que aqui cuajara y en el resto de españa no, por lo que nos dices