jueves, 3 de mayo de 2007

De còmics amb la Bécassine

La Bécassine és una noia bretona càndida i ingènua que ja té 102 anys.

El personatge creat per Jacqueline Rivière i Joseph-Porphyre Pinchon va néixer el 1905 a la revista per a noies La semaine de Suzette. La Bécassine és una jove de Bretanya que entra a treballar com a minyona per a una dama molt rica i prestigiosa de la regió, la marquesa de Grand-Air.

La Bécassine es caracteritza per lluir la roba típica bretona i per tenir una aparença molt senzilla i innocent.

A França, i sobretot a Bretanya, és un personatge de còmic àmpliament reconegut i ha esdevingut una icona del provincianisme francès. Es poden trobar reedicions dels seus àlbums, clauers, figueretes, enganxines, etc, qualsevol tipus de merxandatge que us vingui al cap.L'any 2005 el servei de correus francès va emetre un segell amb el dibuix de la Bécassine per celebrar el seu centenari.

Durant el viatge de Setmana Santa per terres bretones em vaig comprar un exemplar de l'àlbum publicat el 1922 Bécassine nourrice. És una reedició que respecta completament l'edició antiga. Si no fos pel bon estat del còmic diries que és l'antic.
I com que el següent que escriuré forma part d'un meme proposat per Sfer, seguiré en castellà perquè tots els seus lectors ho puguin llegir:

Nos proponían hace unas semanas que habláramos de cómics... Bien, en mi vida me han marcado varios còmics: Tintín, Astérix y Obélix, Mortadelo y Filemón y 13 Rue del Percebe.


- Tintín: me encantaban sus aventuras alrededor del mundo y siempre me extrañó que siendo periodista no apareciera ni una sola vez escribiendo artículos... y eso que material había y del bueno. Mis personajes preferidos son el Profesor Tornasol, Milú (cómo no) y el capitán Haddock. Me dan especial rabia los policías Dupont.- Astérix y Obélix: eran el contrapunto a las aventuras de Tíntin, tan civilizadas. Ellos iban a por todas, dando golpes y al final comiéndose esos jabalíes inmensos. Me encantaba la última viñeta de los álbumes cuando era de noche y celebraban la victoria en esos banquetes. Me imaginaba el ambiente, el airecito, las estrellas... Me hubiese encantado asistir a ellos.- Mortadelo y Filemón: eran poco serios y eso era lo mejor. Desternillante que fueran de la TIA. Todo en ellos era genial. Los inventos, impresionantes. No hay palabras. Me gustaban muchísimo más que Zipi y Zape.


- 13 Rue del Percebe: Lo del rue del percebe no me digáis que no es bueno. Es genial. El frutero timador que siempre pesaba de más con algún artilugio, el marido que estaba quemadísimo por culpa de la mujer que tenía, Rompetechos, el monstruo de la alcantarilla...


Actualmente estoy intentando leer más cómic actual y me resisto a creer las posturas de algunos maestros que abogan por la idea de que el cómic es una distracción de la lectura y que no es un género en sí mismo que se pueda considerar literatura.


De lo mejorcito que he leído es a Manu Larcenet con su serie existencial El retorno a la tierra.
6 comentarios:

bravecoast dijo...

bueno mis comics favoritos ya los has puesto tu, aunque a mi me faltan Superlopez, Spirou y Lucky Lucke.
solo yo escribo en tu blog??

sfer dijo...

No, yo también (cuando puedo).
Saltamontes: quan acabis "Wicked", m'has de dir què tal, perquè el meu company no sap si comprar-se'l o no, si llegir-se'l o no, o què... Està esperant alguna cosa que estigui a l'alçada del Senyor Norrell, però encara no ho ha trobat, així que ja em diràs (t'ho recordaré, que consti!!)

Afegeixo l'enllaç a aquest post a la llista de gent que ha parlat de còmics :-)

bravecoast dijo...

jaja si Sfer, solo era una manera de picaros ;)
por cierto Fadeta, gracias por Retorn a la Natura, me gusto mucho! Eres la ostia!

bennacker dijo...

Tintín ^^ Tinc tota la cole :P
Jo era molt de Tintín, i molt poc d'Asterix, no sé... sempre em semblava la mateixa fórmula...

Després vaig passar al manga :P
Pero els Tintín encara corren per aquí.

Bego dijo...

La Bécassine. Jo també he trobat aquesta joia, aquest estiu a Bretanya, però no he tingut la teva sort i a mi em van dir que com que era tan antic no es podia trobar, cosa que em va estranyar coemrcialitzant tant el personantje amb tantes nines i altres objectes.
Gràcies al teu blog, m'he asseventat de que hi ha una reedició.
He vist que surt a l'Amazon francés, així que ja la trobaré.
Deurien reeditar tot, suposo que ho faran, si no, no se perque fan tant merchandising del personatje. ?

Iris dijo...

Hola Bego,

M'estranya molt el que dius. A França els còmics de la Becassine es poden trobar a mans plenes, així com el merchandising. I aquí a Barcelona també es poden localitzar. Podries provar a botigues especialitzades com la Norma Còmics per exemple. :P