lunes, 18 de diciembre de 2006

El lector


SCHLINK, Bernhard. El lector. Madrid: Anagrama, 2006. Colección Compactos. ISBN 84-339-6666-9.

La sinopsi diu així: Un adolescente conoce a una mujer madura con la que inicia una relación amorosa. Antes de acostarse juntos, ella siempre le pide que le lea fragmentos de Goethe, Schiller..., hasta que un día ella desaparece. Siete años después, el joven, que estudia derecho, acude al juicio de cinco mujeres acusadas de crímenes nazis y descubre que una de ellas es su antigua amante. Una deslumbrante novela sobre el amor, la culpa, el horror y la piedad.

Ahir vaig acabar la lectura d'aquest llibre que m'ha impressionat profundament. En dos dies el vaig endrapar des de la primera fins a l'última pàgina. Jo crec que va més enllà de la simple descripció d'història amorosa i analitza el sentiment de culpa que tots tenim vers algú o alguna cosa. Presenta el dilema entre comprendre i jutjar. Resalta el sentiment de culpabilitat del món alemany vers el jueu, com un passat que marca el present de qui no va viure ni va participar de l'Holocaust. Les noves generacions alemanyes són considerades igual de culpables que els seus progenitors. En aquest punt del llibre, s'obre una visió del que va haver de viure la gent de la postguerra, quan ells lluitaven per un món millor, eren jutjats pel seu passat, però és molt fàcil jutjar les accions un cop comeses, però, què hauríem fet molts en el seu lloc?

2 comentarios:

Anónimo dijo...

parece un libro interesante, aunque un tema bastante escabroso. sobre los alemanes y el genocidio pues mira, sera algo por la que pagaran siempre. los judios siempre seran los asesinos de cristo, nosotros siempre seremos los inquisidores sadicos... los unicos que se libran son el septimo de caballeria

Norton dijo...

Wow, sembla molt i molt interessant... M'encanta que segueixis llegint amb aquesta velocitat que et caracteritza, i amb aquesta curiositat tant voraç...

Jo també estic llegint unes quantes coses molt interessants, pero son sobre psicologia humana... Ja et recomanaré coses.

Ens veiem demà!