lunes, 18 de junio de 2007

La passió segons Renée Vivien

Hi ha llibres que la seva lectura et marquen d'una manera especial. Et colpeixen, et revolten, et capgiren i et poden canviar la vida. La lectura ja ho té això. El plaer que et proporcionen els llibres no és gratuit, s'hi ha d'invertir esforç i voluntat i existeixen lectures que volen més esforç i més voluntat.

La passió segons Renée Vivien és una d'aquestes obres. És un llibre difícil, que està escrit amb un nivell de mestratge tal que a voltes sembla que hagis de tenir un màster en literatura per a poder desxifrar-ne el significat. Però aquí és on l'esforç i la voluntat i sobretot, que no et caiguin els anells per tirar enrera i tornar a llegir, juguen un paper molt important.

La protagonista del llibre, Renée Vivien diu en un moment de la novel·la "Si algú parla de mi, sens dubte mentirà" i jo crec que aquesta frase pot resumir tot el llibre, que ens parla de la dificultat de definir la pròpia identitat, dels entrebancs i alegries que et canvien radicalment. Com que no vull mentir, us recomano que us el llegiu i que la introducció no us desanimi, com va dir la persona que me'l va recomanar a mi, "a partir del segon capítol comença la màgia".

MARÇAL, Maria Mercè. La passió segons Renée Vivien. Barcelona: Columna, 1994. 353 pàg. ISBN 84-7809-739-2.

1 comentario:

Anónimo dijo...

un gran llibre, sí senyor! m'ha marcat terriblement, dels que no s'obliden.