jueves, 15 de febrero de 2007

Brooklyn Follies

Nathan Glass és un venedor d’assegurances jubilat que ha sobreviscut a un càncer de pulmó. Divorciat després de trenta anys de matrimoni busca un lloc on deixar córrer el poc temps que el separa de la mort i acaba establint-se a Brooklyn, el barri on va néixer i on va transcórrer la seva infància.
Sense res per ocupar el temps, decideix escriure “El libro del desvarío humano” , una recopilació d’anècdotes pròpies i d’altres que li han explicat que versen sobre l’estupidesa humana. Un llibre que, a voltes, el lector identificarà amb el propi Brooklyn Follies que té a les mans.
A mida que passen els dies, en Nathan evoluciona des de la fase “deixar-se morir” fins a la fase “viure”. Aquesta evolució la provoca l’encontre amb el seu nebot Tom. Un noi que durant la seva època d’estudiant universitari era un prodigi, però que els cops de la vida l’han portat a conduir un taxi per Nova York, a una obesitat incipient i a una depressió constant. Rabiüt per aquesta situació, en Nathan es proposa ajudar el seu nebot i sense adonar-se acaba immers en un món de personatges estrafolaris amb la vida potes enlaire (en Harry Brightman, el cap del seu nebot a la llibreria de segona mà; la germana d’en Tom, Rory, que viu sota el fanatisme religiós del seu home; la cambrera del bar on habitualment dina en Nathan...).
Tot aquest seguit de personatges formen una constel·lació de realitats que travessen per un complicat procés de crisis existencial que en topar-se els uns amb els altres acaben modificant la vida dels altres. Tots tenen en comú en Nathan que és la font d’inspiració per a ells. Paul Auster tracta els seus temes fetitxe: l’amor, l’amistat, la recerca de la pròpia identitat i la literatura i ha composat en Brooklyn Follies un llibre que concep la bellesa en els actes insubstancials i quotidians i és precisament això el que acaba salvant cadascun d’aquests actes.

AUSTER, Paul. Brooklyn Follies. Madrid: Anagrama, 2006. ISBN 84-339-7092-5. 320 pàgines. www.anagrama-ed.es
També en català a: Edicions 62, 2006. ISBN 978-84-297-5684-1. 320 pàgines. www.empuries.com

No hay comentarios: